Pyszne ciasteczka z wątróbką drobiową
Przygotowanie tych ciasteczek nie zajmuje dużo czasu, a jest to na pewno coś innego niż smakołyki kupione w sklepie. Wasz owczarek niemiecki będzie na pewno zadowolony z takich przysmaków, a Wy będziecie mieć pewność, że w ciasteczkach nie ma żadnej szkodliwej chemii.
Składniki:
- 50 dag wątróbki drobiowej
- ca 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 ząbek czosnku
Zaczynamy od ubicia jajek.
Następnie do ubitych jajek dodajemy olej. Miksujemy.
Wciskamy czosnek. Dodajemy zmieloną wątróbkę . Na koniec wsypujemy mąkę.
Otrzymane w ten sposób ciasto wykładamy na posmarowaną olejem blachę.
Czas pieczenia ca 15-30 min standardowo w temperaturze 220 stopni. Jednak należy obserwować czy ciasto się za bardzo nie przypiecze.
W momencie, gdy widzimy, że ciasto jest suche, ma zrumienione brzegi należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest upieczone.
Jeśli tak, wyjmujemy, kroimy dowolne kształty i pozostawiamy do wystygnięcia.
Można jeszcze suszyć po pokrojeniu ciasteczka w lekko ciepłym piekarniku. Staną się one wtedy bardziej suche.
Jeśli zaś chodzi o przechowywanie część można zostawić w lodówce, a część po włożeniu do woreczków z oznaczeniem daty przechowywać w zamrażarce.
Należy pamiętać, że podczas podawania mają być one o temperaturze pokojowej.
DODAJ KOMENTARZ